رطوبت موجود در هوا، تماس با انواع مایعات و یا حتی ریختن آب بر اثر اتفاقات ناگوار، همگی میتوانند از عوامل بروز آسیبهای ناشی از نفوذ آب در تلفنهای همراه هوشمند باشند. حال این پرسش مطرح میشود که چرا یک گوشی آسیبدیده از آب اغلب روشن نمیشود؟
برای یافتن پاسخ، بهتر است کمی دقیقتر به این مسئله نگاه کنیم تا دلیل عدم روشن شدن آن را درک کنیم. در نظر داشته باشید که گاهی اوقات، علیرغم نفوذ آب، دستگاه ممکن است همچنان روشن بماند؛ اما این حالت نیز همچنان خطرناک است.
در ادامه این مقاله از ماناتل پارس، به بررسی راهکارهای مؤثر برای خروج آب از دستگاه تلفن همراه و همچنین روشهای پیشگیرانه جهت جلوگیری از بروز این مشکل خواهیم پرداخت.
اقدامات اولیه برای نجات گوشی خیس شده
- درصورتیکه دستگاه شما همچنان روشن و فعال است، بلافاصله آن را خاموش کرده و با استفاده از ابزاری مکنده، مایع را از درون تلفن خارج نمایید. حتی اگر دستگاه در حال کار باشد، این بدان معنا نیست که خطری وجود ندارد. در واقع، احتمال آسیبدیدگی اجزای درونی هنوز پابرجاست. همچنین، از بهکارگیری باد گرم برای خشک نمودن دستگاه خودداری نمایید. زیرا این کار میتواند سبب جابهجایی آب به بخشهایی از تلفن شود که هنوز رطوبت به آنها نرسیده است.
- هرگز نباید تلفن همراهی که دچار نفوذ آب شده است را به منبع تغذیه یا همان شارژر متصل نمود. این عمل میتواند منجر به تشدید صدمات وارده شود. در حقیقت، برقراری اتصال شارژ، موجب انتقال جریان الکتریکی به داخل دستگاه میگردد که این امر ممکن است به برد اصلی آسیب برساند؛ لذا، تا زمان انجام تعمیرات تخصصی، لازم است از این اقدام پرهیز شود.
- بهسرعت به یک مغازه تعمیرات تلفن همراه رسمی و دارای اعتبار مراجعه نمایید. تعمیر تلفنهای آسیبدیده ناشی از آب، نیازمند مهارت و ظرافت ویژهای میباشد. همچنین، برای انجام تعمیرات درست و استاندارد، به کارشناسان مجرب و حرفهای نیاز است. پیشنهاد ما به شما این است که از روشهای غیراصولی و غیرتخصصی که در فضای مجازی وجود دارد، پرهیز کنید تا از واردشدن آسیبهای بیشتر جلوگیری شود.
گوشیهای شیائومی نیز ممکن است دچار مشکل روشن نشدن پس از آبخوردگی شوند. اگرچه تعمیر گوشی شیائومی در این حالت ممکن است؛ اما گاهی اوقات این آسیب فراتر از روشن نشدن دستگاه میرود. ممکن است با کار نکردن دکمه پاور گوشی شیائومی، علت قطع شدن صدای گوشی شیائومی یا حتی کم و زیاد شدن خودکار صدای گوشی شیائومی مواجه شوید. در برخی موارد نیز شاهد خاموش روشن شدن گوشی شیائومی بهصورت مکرر خواهید بود. تشخیص دقیق علت و میزان آسیب، برای تعیین روش تعمیر مناسب ضروری است.
پیشگیری از خیس شدن گوشی
گوشیهای هوشمند، بهعنوان ابزارهای جداییناپذیر زندگی روزمره، در معرض آسیبهای مختلفی از جمله نفوذ آب قرار دارند. برای پیشگیری و حفاظت از این تلفنهای همراه، رعایت برخی نکات ضروری است:
محدودکردن استفاده از تلفن همراه در حین شنا
یکی از عوامل رایج آسیبدیدگی تلفنهای همراه ناشی از نفوذ آب بهویژه در فصول گرم سال، استفاده از آنها در سواحل یا استخرهای شنا است. ازاینرو، باید از بردن گوشی به داخل استخر یا دریا خودداری کنید. حتی در اطراف این محیطها نیز خطر نفوذ آب به دستگاه وجود دارد.
همچنین، با محدود کردن تعداد عکسهای سلفی در داخل یا اطراف استخر و اجتناب از تصویربرداری در زیر آب، میتوانید به طور قابلتوجهی خطر آسیبدیدگی ناشی از آب را کاهش دهید. در صورت تمایل به گوشدادن به موسیقی در حین شنا، توصیه میشود از هدفونهای بلوتوث ضد آب استفاده کرده و تلفن همراه خود را در کیف مخصوص گوشی و بهدوراز آب نگهداری نمایید. همچنین، توجه به نکات ایمنی در ساحل برای محافظت از تلفن همراه حائز اهمیت است.
دور نگه داشتن تلفن همراه از محیط حمام
فضای حمام، به دلیل وجود توالت و وان، شرایط متعددی را برای آسیبدیدگی ناشی از آب فراهم میکند. بررسی ایمیلها، انجام بازی یا ارسال پیامهای متنی در حمام، اگرچه رواج یافته است؛ اما بهمنظور حفاظت از دستگاه در برابر آب، بهتر است از انجام این کار در حمام اجتناب شود.
پیشگیری از ریختن مایعات بر روی دستگاه
ریختن مایعات بر روی تلفن همراه، میتواند منجر به تحمیل هزینههای چشمگیر تعمیر گوشی شود. درصورتیکه آب به هر یک از قسمتهای برد منطقی یا درگاه شارژ نفوذ کند، دستگاه ممکن است دچار آسیب جدی و غیرقابلجبران گردد. ازاینرو، از قراردادن تلفن همراه روی میز در هنگام غذا خوردن اجتناب کنید و فاصله ایمن بین دستگاه و نوشیدنیهای خود را رعایت نمایید.
نشانههای آسیب گوشی آب خورده
چندین نشانه وجود دارد که میتواند نشاندهندة ورود آب به داخل دستگاه و آسیب دیدن آن باشد:
مشاهده آثار ظاهری آب
بررسی دقیق صفحهنمایش از نظر وجود قطرات آب، لکههای نم یا آثار خشکشدة آب میتواند نشانهای از نفوذ رطوبت به داخل گوشی باشد.
خوردگی در اتصالات
بررسی دقیق پورتهای گوشی مانند پورت شارژ، جک هدفون و سیمکارت از نظر وجود علائم خوردگی یا زنگزدگی میتواند نشاندهندة آسیب ناشی از آب باشد.
فعالشدن نشانگر آسیب مایع (LDI)
بسیاری از گوشیهای هوشمند به نشانگری مجهز هستند که در صورت تماس با مایعات تغییر رنگ میدهد. این نشانگر معمولاً در قسمتهای داخلی گوشی مانند جک هدفون، محفظه باتری یا شکاف سیمکارت قرار دارد و در صورت فعال شدن، به رنگ قرمز یا قهوهای مایل به قرمز تغییر رنگ میدهد.
راهنمای خروج آب از تلفن همراه
اگر متأسفانه گوشی شما در آب افتاده یا خیس شده، نگران نباشید. با انجام اقدامات و مراحل سریع و صحیح، ممکن است بتوانید از آسیب جدی به دستگاه خود جلوگیری کنید. مراحل اولیه خارج کردن آب از تلفن همراه به شرح زیر است:
- اولین و مهمترین کار، خاموش کردن فوری گوشی است. هرگونه فعالیت الکتریکی میتواند به قطعات داخلی آسیب برساند.
- در صورت امکان، قاب محافظ و باتری را از گوشی جدا کنید. این کار به خشک شدن سریعتر دستگاه کمک میکند.
- در صورت امکان، پشتی گوشی را باز نموده و باتری، سیمکارت و کارت حافظه microSD (در صورت وجود) را خارج کنید. در صورت عدم آشنایی با نحوه خارج کردن سیمکارت، به راهنماهای مرتبط با تلفن همراه آیفون یا اندروید خود مراجعه نمایید.
- با استفاده از یک پارچه نرم و خشک، سطح دستگاه را بهآرامی خشک کنید. از مالش دادن دستگاه خودداری نمایید، زیرا این کار ممکن است سبب ورود ناخواسته مایع به قسمتهای حساستر شود. در صورت غوطهور شدن کامل دستگاه در آب، میتوانید بااحتیاط بسیار زیاد، اطراف شیارها و منافذ دستگاه را با استفاده از جاروبرقی مکش نمایید تا میزان بیشتری از آب خارج شود.
- گوشی را در یک مکان گرم و خشک قرار دهید تا به طور طبیعی خشک شود. از قرار دادن آن در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید.
- با وجود توصیههای متعدد مبنی بر قراردادن تلفن همراه در برنج، این روش توصیه نمیشود. در عوض، برای جذب رطوبت باقیمانده، استفاده از بستههای سیلیکاژل (مانند آنهایی که در جعبه کفشهای نو یافت میشوند) بسیار مؤثرتر از برنج است. گوشی را به همراه بستههای سیلیکاژل در یک کیسه زیپدار قرار دهید و به مدت 24 تا 48 ساعت در آن بگذارید.
- پس از خشک شدن کامل، گوشی را روشن کنید. اگر روشن نشد، آن را به شارژر وصل کنید و چند دقیقه صبر کنید.
- حتی اگر گوشی روشن شود، ممکن است برخی از عملکردها به طور کامل کار نکنند. به همین دلیل، عملکرد گوشی را در روزهای آینده زیر نظر داشته باشید.
لازم به ذکر است، اگر پس از انجام این مراحل، گوشی شما همچنان مشکل دارد، بهتر است آن را به یک مرکز تعمیرات مجاز ببرید.
تأثیر برنج بر روی گوشیهای آسیب دیده از آب
باوجود باور رایج، قرار دادن گوشی در برنج پس از تماس با آب، روش مطمئنی برای خشک کردن و تعمیر آن نیست. اگرچه برنج میتواند مقداری از رطوبت سطحی را جذب کند، اما ذرات ریز برنج ممکن است وارد شکافها و درزهای گوشی شده و به قطعات داخلی آسیب برسانند. علاوه بر این، برنج هنگام تماس با آب متورم میشود و ممکن است در پورتهای گوشی گیرکرده و مشکلات جدیتری را ایجاد کند.
بیشتر بدانید: علت دیرشارژ شدن آیفون
استفاده از سشوار برای گوشی خیس
استفاده از سشوار برای خشک کردن گوشی که در معرض آب قرار گرفته است، بههیچعنوان توصیه نمیشود. گرما تولید شده توسط سشوار میتواند به اجزای داخلی گوشی آسیب جدی و جبرانناپذیری وارد کند. اگرچه ممکن است مقداری از رطوبت سطحی دستگاه را از بین ببرد، اما رطوبت نفوذ کرده به داخل گوشی همچنان باقیمانده و میتواند باعث بروز مشکلات جدیتر شود.
بررسی قابلیت ضد آب بودن تلفن همراه
اگرچه اغلب تلفنهای همراه امروزی دارای ویژگی ضد آب هستند، اما مواردی وجود دارد که با بررسی آنها میتوان از ضد آب بودن دستگاه خود اطمینان حاصل نمود. نخست، مشخصات فنی ارائه شده توسط سازنده را بررسی کنید تا دریابید آیا تلفن همراه شما بهعنوان یک دستگاه مقاوم در برابر آب یا پاشش آب طراحی شده است یا خیر.
علاوه بر این، میتوانید به دنبال رتبهبندی IP بگردید. این رتبهبندی که بهصورت یک عدد بیان میشود، میزان حفاظت دستگاه در برابر نفوذ گردوغبار و آب را مشخص میسازد. بهعنوانمثال، بر اساس گزارش Digital Trends، رتبهبندی IP67 بیانگر این است که تلفن همراه در برابر نفوذ گردوغبار مقاوم بوده و قابلیت غوطهورشدن در عمق 3.2 فوت (حدود یک متر) به مدت 30 دقیقه را دارا می باشد.
هزینه تعمیر گوشی آب خورده
برآورد مخارج ترمیم تلفن همراهی که دچار آسیب ناشی از آبخوردگی شده است، منوط به انجام یک ارزیابی کارشناسانه است. تعیین قیمت دقیق تعمیرات، تنها پس از تشخیص دقیق قسمت یا اجزای آسیبدیده میسر خواهد بود. در برخی حالات و بسته به شرایط، بازسازی موبایلهای آبخورده امکانپذیر است. چنانچه نفوذ آب به بخشهای اساسی دستگاه کم بوده و قطعات داخلی آن بهصورت جدی دچار اشکال نشده باشند، میتوان با تعمیر موبایل مشکل را برطرف نمود.
بیشتر بدانید: علت کم و زیاد شدن نور صفحه گوشی
جمعبندی
گوشیهای هوشمند بهعنوان همراهان همیشگی ما، در معرض آسیبهای مختلفی از جمله تماس با آب قرار دارند. تماس گوشی با آب میتواند منجر به مشکلات جدی مانند روشن نشدن دستگاه شود. برای جلوگیری از این اتفاق، توصیه میشود از کیفهای ضد آب استفاده شود و از قرار دادن گوشی در محیطهای مرطوب خودداری شود. حتی گوشیهای با ادعای مقاومت در برابر آب نیز در صورت تماس طولانیمدت با آب یا قرار گرفتن در عمق زیاد، ممکن است آسیب ببینند.